Geluidstrauma...

Sinds 1 januari 2013 gelden op muziekevents duidelijke geluidsnormen, die strikt worden gecontrolleerd. 

Oren reageren echter erg individueel op verschillende geluidsdrukken - daarom dat het dragen van oordopjes of gehoorbescherming toch vaak nog is aangewezen... Iedereen kan immers gehoorschade oplopen!

 

Je leest het goed! Iedereen kan gehoorschade oplopen door te veel lawaai bij het uitgaan, een concertbezoek, een bioscoopbezoek, … Vooral het geluidsniveau en de duur van de blootstelling bepalen het risico.

Wist je trouwens dat het gebruik van alcohol of drugs dit risico doet toenemen?

 

Je kan zelf het risico op gehoorschade verminderen door bijvoorbeeld:

  • Goede gehoorbescherming te gebruiken, altijd en overal. En ze correct te gebruiken!
  • Te beseffen dat, hoe verder je van de boxen staat, hoe groter de afstand tussen geluidsbron en jezelf is en hoe minder risico je loopt.
  • Je oren tussendoor ook genoeg rust te bieden, samen met de rest van je lichaam...

Ook de organisatoren moeten de kans op gehoorschade beperken. De geluidsnormen leggen dat op.

Gehoorbescherming zorgt in eerste instantie dat geluiden stiller klinken, maar dit verschilt echter per frequentie of toonhoogte. Bij sommige gehoorbescherming  staat de demping vast, bij andere soorten kan je kiezen voor verschillende filters. Deze filters bepalen hoe luid je het nog hoort en welke toonhoogtes exact gedempt worden. De keuze voor een filter hangt dus af van het geluid waaraan je wordt blootgesteld. Het correct inbrengen van je gehoorbescherming speelt een grote rol in de demping. Als je gehoorbescherming verkeerd gebruikt of onvoldoende draagt, zal het nut verloren gaan en is er weinig tot geen bescherming meer. Op maat gemaakte oordoppen moeten jaarlijks een lektest ondergaan om na te gaan of de oordoppen je gehoorgang nog altijd goed afsluiten en de juiste demping behaald wordt. Deze lektest wordt uitgevoerd door een audioloog in een hoorcentrum. 

Voor sommige mensen blijken echter, ondanks goede voorzorgsmaatregelen, 

Om tal van redenen echter gebeurt het alsnog dat mensen naar huis gaan met een zogenaamd 'geluidstrauma'. Je herkent als eerste symptoom vaak het piepende geluid de volgende ochtend.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0